Van Houtum toont lef door overstap naar Habasit: "Professioneel, betrokken en monteurs staan altijd klaar"

“De medewerkers van Habasit zijn professioneel, staan altijd voor ons klaar en hebben direct een antwoord op onze vragen. Door hun betrokkenheid kunnen we nu korter op de bal spelen en we profiteren tegelijkertijd van de brede kennis en ervaring van Habasit.” Dat zegt technisch inkoper Rob Nijman van hygiënepapier-specialist Van Houtum over de samenwerking met Habasit.

Van Houtum, gevestigd in Swalmen, levert al bijna 80 jaar innovatieve washroomoplossingen inclusief hygiënepapier en is koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In 2012 zocht het bedrijf uitbreiding van haar leverancierspakket. Nijman: Dat was vooral om extra zekerheid in te bouwen. Omdat wij de producten van Habasit al kenden, maakten we met Account Manager Jerremy Dalman een afspraak. Dat gesprek gaf ons zoveel vertrouwen, dat mijn collega’s en ik het achteraf snel eens waren. We zochten wel naar een tweede leverancier, maar we hebben in Habasit onze hofleverancier gevonden!

Twee familiebedrijven
Met name het verhaal van de oprichters, Fernand Habegger en Alice Fluck, later mevrouw Habegger, maakte indruk. Net als Habasit zijn wij een familiebedrijf en ons bedrijf en onze producten zit in onze aderen. Dat proefden wij ook bij Habasit. Vanaf de oprichting wilde het echtpaar Habegger het beste uit de onderneming halen en dat herkennen wij zeer! Wij hebben dezelfde betrokkenheid en kwaliteitsdrang en dat zien wij terug bij de medewerkers van Habasit, legt Nijman uit.

Overstappen is niet eenvoudig
Het overstappen naar een andere leverancier is niet eenvoudig, geeft Nijman toe. Je bent toch gewend aan een bepaalde manier van samenwerken en een nieuwe partner is altijd even wennen. Dat vraagt om een behoorlijke dosis lef, maar we zijn blij dat we de stap hebben gezet. Jerremy Dalman herkent deze aarzeling: In de praktijk merk ik regelmatig dat partijen bijna niet van leverancier durven te veranderen. Dat begrijp ik natuurlijk, want je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Toch, Van Houtum is het bewijs, dat je er flink beter van kan worden.

Nijman beaamt dit: Wij zochten een gespecialiseerde partner die meedenkt, heldere adviezen geeft en direct aan de slag gaat met vragen en problemen. De medewerkers van Habasit voelden onze behoeftes goed aan en vulden deze vanaf het begin adequaat in. Als bedrijf dat volcontinu werkt, kan Van Houtum zich bijvoorbeeld geen overschrijding van de levertijd, en dus vertraging, permitteren. Dat laatste – bijvoorbeeld in het geval van het vervangen van een band - is voor ons letterlijk van levensbelang. Juist vanwege het risico op stilstand en dergelijke zijn we ook niet over één nacht ijs gegaan. Gelukkig heeft Habasit haar beloften waargemaakt.

Sanering en vervanging
De machines van Van Houtum zijn afkomstig uit alle (internationale) windstreken en sommige zijn al flink op leeftijd. Nijman: De engineers van Habasit helpen ons met de sanering en vervanging door slimmere en duurzame materialen. Deze verandertrajecten kosten natuurlijk tijd, maar leiden duidelijk tot verbeteringen. Het gaat hierbij vooral om de juiste aandrijfriemen, om de energie optimaal over te brengen op de assen en walsen. Dalman: Daarnaast zorgen wij ervoor, dat de juiste transportband op de juiste plaats komt. Onze banden hebben trouwens een langere levensduur dan Van Houtum gewend was. Zo hebben zij forse verbeterstappen gemaakt.

Voorraden
Dankzij de samenwerking met Habasit is ook de logistieke operatie van Van Houtum inmiddels sterk verbeterd. Wij leggen geen grote voorraden aan, dat is voor ons bedrijf een te groot kapitaalbeslag. Door gebruik te maken van de logistiek en voorraadmogelijkheden van Habasit kunnen wij nu onze voorraad volgen én direct aanspreken. Als de keten zo rock solid is, geeft dat ons zowel een gevoelsmatige als een feitelijke zekerheid, aldus Nijman.

Alle ins en outs
De samenwerking gaat ook verder dan het leveren en ontvangen van transportbanden.

De monteurs van Habasit komen regelmatig bij Van Houtum over de vloer. Nijman: Zij luisteren goed naar ons en doen daar direct wat mee. Denk aan zaken als mogelijkheden om te besparen, geplande inspecties en dergelijke. Ze kennen alle ins en outs van onze machines en producten en dat zorgt ervoor dat alles letterlijk en figuurlijk op rolletjes blijft lopen. Zo adviseerde Habasit om de standtijd van de banden - op basis van een applicatie – steeds af te stemmen op de specifieke toepassing. Dat heeft de productie flink verbeterd en geleid tot een lager energieverbruik en dus minimale verspilling.

Cradle to Cradle
Hij stipt daarmee het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan. Van Houtum wil koploper zijn op het gebied van MVO en Cradle to Cradle. Dat geldt om te beginnen voor ons hele productieproces en alle stoffen die we daarin gebruiken. De kern van Cradle to Cradle is dat afval voedsel is en dat grondstoffen, vrij van schadelijke chemicaliën, oneindig worden hergebruikt (technische kringloop) of biologisch worden afgebroken en teruggegeven aan de natuur (biologische kringloop). Daardoor is Satino Black, ’s werelds eerste en enige toilet-en handdoekenpapier met het Cradle to Cradle-certificaat. Teamleider Techniek Maurice Hermans: Nu leveren wij al bijna 80 jaar hygiënepapier en daarvoor gebruiken wij veel water. Voor het produceren heb je stroom nodig en daarvoor hebben wij onze eigen waterkrachtcentrale. Die wordt gevoed met 100% groen gas; dat is geproduceerd met biomassa en dus CO2-neutraal. De restwarmte die ontstaat tijdens de energieopwekking kunnen we hergebruiken.

MVO voor leveranciers
Van Houtum ondersteunt haar leveranciers zoveel mogelijk in het omgaan met MVO. Nijman: We vragen onze leveranciers, dus ook Habasit, hoe zij bijvoorbeeld omgaan met restmateriaal of het gebruik van belastende stoffen. Zo nodig geven wij tips en voorbeelden die we bij andere leveranciers hebben aangetroffen. Maar we zijn hierin wel realistisch: soms lukt het gewoon niet om volledig MVO te werken. Sommige reststoffen kun je nu eenmaal nog niet scheiden, misschien in de toekomst wel. Tot slot maakt Nijman een vergelijking tussen het samenwerken met een partner en een huwelijk. Discussie mag, maar goed maken is ook leuk! Door samen te zoeken naar oplossingen blijf je lang bij elkaar. Wat dat betreft, kunnen we spreken van een goed huwelijk tussen Van Houtum en Habasit.

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit