"Zonder transportbanden zou de wereld stilstaan" zegt Olaf Heide, Industry Segment Manager bij Habasit. Hij lacht terwijl hij het zegt, maar als we bij elkaar zitten om de huidige uitdagingen van de voedingsmiddelenindustrie te bespreken, realiseer ik mij al snel dat deze uitspraak niet overdreven is.

Of het nu gaat om het transporteren van vlees, gevogelte, zeevruchten, groenten, fruit of melkproducten, er zijn slechts weinig sectoren die zoveel aandacht en nauwkeurigheid vragen als de voedingsmiddelenindustrie. De kleinste nalatigheid op het gebied van hygiëne kan een massale besmetting voor consumenten wereldwijd betekenen.

Alleen al in de Verenigde Staten worden jaarlijks 48 miljoen mensen ziek en overlijden er 3.000 mensen aan de gevolgen van een voedselvergiftiging. Globalisatie heeft de risico's alleen maar groter gemaakt omdat het voedsel zich soms uitstrekt over landgrenzen en oceanen voordat het product een productieproces heeft bereikt.

De risico’s voor de voedingsmiddelenindustrie, met haar unieke variëteit aan ingrediënten, gaat verder dan de individuele gevallen van voedselvergiftiging waar we allemaal bekend mee zijn. Het kan grote invloed hebben op de economische bestaansmiddelen van hele gemeenschappen die afhankelijk zijn van de voedingsmiddelenproductie.

Hygiëne innovatie op haar best
De medewerkers van Habasit zijn al vele jaren toegewijd aan het ontwikkelen en leveren van producten en services op het gebied van voedselveiligheid. Hun harde werk is beloond met recente innovaties die het potentieel hebben om wereldwijd van invloed te zijn op de hygiëne standaard van machineproducenten en producerende bedrijven.

Eén van de recente producten die daaruit voortgekomen is, zijn de Habasit­ Cleandrive™ monolithische banden. Deze range is ontwikkeld voor de meest hygiëne-kritische toepassingen. De banden hebben een glad oppervlak, zijn hydrolysebestendig en geheel gesloten waardoor bacteriën niet kunnen binnentreden. Hierdoor is de band eenvoudig en snel te reinigen, wat een aanzienlijke besparing oplevert in waterverbruik en onderhoudsuren. De Cleandrive™­ banden zijn verstevigd met aramide-koorden. Die maken de band rekvrij en verdelen de krachten over de gehele band en zijn volledig ingebed. Dit garandeert een lange levensduur in één de meest uitdagende industrieën. De monolithische banden zijn binnenkort leverbaar in 1,8 m / 72” breedte (zie “Habasit gaat de breedte in” pagina 10).

Een tweede grote innovatie is de uitbreiding van de range gecoate weefseltransportbanden. Na uitgebreide onderzoeken en experimenten in ons R&D Center heeft Habasit nu de tweede generatie Cleanline® thermoplastische polyolefine banden geïntroduceerd. De eerste generatie Cleanline®­ transportbanden is al meer dan tien jaar geleden geïntroduceerd en was destijds een revolutionaire ontwikkeling. De tweede generatie is nu beschikbaar en kenmerkt zich door een hogere slijtvastheid en hydrolysebestendigheid. De coating is goed bestand tegen regelmatig gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en voorkomt vervorming of delaminatie veroorzaakt door vocht. Al deze factoren dragen bij aan een hygiënisch transport van voedingsmiddelen.

Direct gelinkt aan de hygiëne van een transportband is de ontwikkeling van het CIP (Cleaning-in-Place)-reinigingssysteem. Het systeem is gecertificeerd door de EHEDG (The European Hygienic Engineering & Design Group) en is daarmee volledig uniek in haar soort. HyCLEAN CIP is ontworpen voor een snelle en betrouwbare reiniging. Door het systeem, dat werkt met een lage waterdruk, is reiniging met de hand niet meer nodig. Hierdoor wordt flink bespaart op de onderhoudsuren, het waterverbruik en de reinigingsmiddelen. Dit is een welkome ontwikkeling geweest voor producenten in de voedingsmiddelenindustrie die kunststof modulaire banden gebruiken in hun proces. Deze transportbanden vragen om zeer regelmatige en nauwkeurige reiniging. Elk scharnierpunt en moeilijk bereikbare delen, vormen een mogelijkheid voor een microbiologische verontreiniging wanneer deze niet goed worden gereinigd. Daarom heeft Habasit het automatische CIP-reinigingssysteem ontwikkeld die al deze plekken wel goed bereikt.

Naast HyCLEAN CIP, introduceerde Habasit ook het Saniclip systeem. De Saniclip is de nieuwe innovatieve ontwikkeling om kunststof modulaire banden snel te kunnen demonteren zonder gebruik van gereedschap. Voor de demontage hoeft de gebruiker alleen maar de pen los te klikken. Hierdoor kunnen kunststof modulaire banden eenvoudig en snel worden gereinigd eventueel in een apart ruimte.

Het verschil dat een transportband kan maken
Er bestaat helaas geen universele band die werkt voor alle productieprocessen. Noodzakelijke eigenschappen zoals olie- en vetbestendigheid, bescherming tegen UV-C, bandsterkte voor de meest robuuste processen of de noodzaak voor een soepele overgang, elke transportband moet worden ontworpen met het oog op deze bijzonderheden. Dit motiveert Habasit om continu te zoeken naar nieuwe oplossingen om te voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten wereldwijd.

Het is gemakkelijk om transportbanden als vanzelfsprekend te zien, maar de juiste bandkeuze is direct van invloed op de winstgevendheid van producenten. De primitiefste vorm van een transportband dateert al van de 17e eeuw toen machines nog van hout werden gemaakt. Rond die periode hield de pest ook herhaaldelijk huis in Europa; een ziekte die op verschillende manieren opgelopen kon worden. Eén van de manier was via besmet eten of water.

Zoals Olaf Heide al speculeerde zou de wereld misschien stilstaan zonder transportbanden, maar zelfs al zou de wereld niet stilstaan, het is wel duidelijk dat we dan in een hele andere wereld zouden leven. (ST)

EHEDG certificaat voor HyCLEAN CIP
www.habasit.com/en/3440.htm

OLAF HEIDEIndustry Segment Manager

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit