30 jaar Habasit in de Benelux

2016 was een jubileumjaar voor Habasit Benelux. 30 jaar geleden, in 1986, zijn de vestigingen in Zaventem, België en Soesterberg, Nederland geopend en eind vorig jaar werd deze verjaardag gevierd. In die jaren is er veel gebeurd, zoals meerdere verhuizingen, en zijn er talloze nieuwe producten bedacht en ontwikkeld.

Het verhaal van Habasit begint decennia eerder, namelijk in 1946, in Zwitserland. Het land staat niet alleen bekend om de bergen en horloges, maar wordt door veel mensen ook geassocieerd met betrouwbare technologie en kwaliteit. Deze eigenschappen plus een grote portie ondernemerschap leidden in 1946 tot de geboorte van Habasit.

Katalysator voor verandering
Oprichter Fernand Habegger was nog maar 25 jaar oud toen hij, samen met zijn toekomstige echtgenote Alice, het bedrijf oprichtte. Hij koos voor de naam Habasit: een combinatie van de eerste twee letters van zijn achternaam, Habegger, en Basel de vestigingsstad. Ook verwerkte hij in “Habasit” het einde van synthetisch materiaalnamen als Bakelit (bakeliet). Omdat Fernand net na de Tweede Wereldoorlog actief was in de verkoop van machines, wist hij uit ervaring hoe gecompliceerd het monteren van een aandrijfriem was. Toen hij zichzelf verwondde aan een mechanische verbinder was dit voor hem de katalysator voor verandering. Hij begon te experimenteren met aandrijfriemen van nylon, wat op dat moment een nieuw materiaal in de markt was, én wat eindloos gemaakt kon worden met lijm. Vandaag de dag wordt deze methode nog steeds toegepast bij het verbinden van banden en riemen.

Groei
In de jaren die volgden, bleef Habasit continu investeren in nieuwe producten en technologieën. In 2000 startte Habasit met de ontwikkeling en productie van kunststof modulaire banden (HabasitLINK). Vijf jaar later volgde de ontwikkeling en productie van transportketting­en en tandriemen om klanten een totaaloplossing te kunnen bieden. Vanaf dat moment biedt Habasit aan klanten het gemak van één leverancier voor alle aandrijfcomponenten.

Ook diverse overnames spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Habasit. Opvallende voorbeelden zijn het Britse bedrijf Charles Walker, producent van hoogkwalitatieve banden voor de voedingsindustrie (2001) en het Amerikaanse bedrijf KVP, specialist in banden voor spiraaltorens (2005). Recent nam Habasit het Nederlandse bedrijf Schermer Transportbanden over, producent van hoogkwalitatieve eindloos geweven banden. Sinds vorig jaar is Habasit ook actief vanuit twee nieuwe vestigingen in Brazilië en Mexico. Anno 2017 is Habasit wereldmarktleider in de transportbandenindustrie, met ruim 3.700 medewerkers verdeeld over meer dan 30 vestigingen.

Susan DijkhuizenMarketing

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit