De spiraaltoren vormt het hart van het koel- en vriesproces van bakkerij-, vlees- en visproducten, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. “De toren mag nooit stilstaan. Dus is het van groot belang dat een cruciaal onderdeel als de transportband degelijk en betrouwbaar is,” zegt Technical Manager Marco Hollander van Habasit. Hij weet steeds meer fabrikanten en producenten te overtuigen van de grote voordelen van kunststof modulaire banden van Habasit.

Marco werkt ruim 15 jaar als Product Manager op het gebied van kunststof modulaire banden en is al jaren lid van het European Spiral Team van Habasit. “Wij weten alles van de werking van spiraaltorens en welke krachten de transportbanden te verduren hebben. Een spiraaltoren en een transporteur zijn dan ook twee verschillende disciplines. Dankzij onze internationale kennis en jarenlang ervaring zijn wij in staat om de band optimaal op de spiraaltoren te laten aansluiten. Elke spiraaltoren, elk productieproces en elk product heeft maatwerk nodig.”

500 meter transportband
Spiraaltorens zijn grote installaties, met forse bandlengtes. “Grotere torens kunnen wel 500 meter transportband omvatten. Dat zijn veel meters band in een kleine ruimte, want het vloeroppervlak van een spiraaltoren is soms nog geen 50 m² groot. In zo’n compacte ruimte is het lastig repareren. Hoe flexibeler het bandontwerp, hoe sneller dat gaat. Onze modulaire banden zijn daarvoor geoptimaliseerd.”

Kunststof in plaats van staal
Van oudsher, en nog steeds, werken veel productiefaciliteiten met stalen transportbanden. “Staal is een sterk materiaal, maar er kan metaalmoeheid optreden en het staal kan zwart afgeven. Daar komt nog bij dat een stalen band moeilijk te repareren is. Je moet slijpen en lassen in de productieruimte en dat is niet wenselijk. Het kost ook veel tijd met veel productieverlies tot gevolg.” Kunststof modulaire banden hebben juist veel voordelen. “Kunststof is sterk materiaal, minder gevoelig voor materiaal moeheid, bestand tegen extreme temperaturen en heeft uitstekende lossende eigenschappen. Bovendien bestaan onze modulaire banden uit losse modules, waardoor ze eenvoudig en snel te vervangen zijn. Een extra belangrijk voordeel is dat kunststof lichter is dan metaal, waardoor de krachten lager zijn en dus minder energie nodig is voor de aandrijving. Door de keuze van materialen en geleiding kunnen we bovendien de frictie verlagen, waardoor de krachten nog verder verminderen en het energieverbruik verder daalt.”

Toren volledig doorberekenen
Om een spiraaltoren te voorzien van een perfect passende transportband gaan Marco en zijn collega’s ver. “Met onze technische bagage meten wij de toren compleet in en berekenen wij de toren tot in detail door. We bekijken de huidige situatie en meten de krachten van de huidige band met een speciaal voor de spiraaltoren ontwikkelde spanningsmeter. Vervolgens simuleren we allerlei praktijksituaties en daaruit komt uiteindelijk de beste transportband tevoorschijn.”

Gratis spanning op uw transportband meten?
Wilt u weten hoe groot de krachten zijn op uw huidige band? Neem dan contact met ons op via marketing.benelux@habasit.com voor een gratis spanningsmeting. Dat doen wij met een speciaal voor de spiraaltoren ontwikkelde spanningsmeter. Dit aanbod geldt tot en met 30 juni 2017.

Omgevingsfactoren
Marco en zijn collega’s kijken niet alleen naar de band en de toren, maar ook naar andere processen en omgevingsfactoren die invloed hebben op het functioneren van de band. “Een afwijkend spanningsbeeld bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt doordat de installatie te weinig wordt schoongemaakt, waardoor de wrijving onnodig hoog kan zijn. Of denk aan de vochthuishouding. Als die niet onder controle is, kan extreme sneeuw- en ijsvorming ontstaan in vriezers. Dat beschadigt de band. Dit soort externe factoren bepalen hoe de spiraaltoren presteert. Als team combineren wij technische en commerciële aanvliegroutes, wat ons tot een graag geziene gesprekspartner maakt. Steeds vaker verzorgen wij retrofits van stalen banden naar kunststof banden en van hybride systemen naar kunststof banden.”

Minder frictie in spiraaltoren zorgt voor lager energieverbruik

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit