Professioneel vacumeren

Op het eerste gezicht lijkt Supervac Maschinenbau GmbH amper op een wereldspeler. Er zijn geen enorme productiehallen, geen meters lange assemblagelijnen, noch de eentonigheid van een saaie productie. Gevestigd in de Oostenrijkse hoofdstad, hanteert dit innovatieve Weense bedrijf een geheel andere benadering ten aanzien van vacumeren.

Highlights nam een kijkje achter de schermen bij een bedrijf dat letterlijk de adem beneemt van bacteriën.

Van A tot Z
Bij Supervac, maakt elke medewerker in de assemblage-afdeling een vacuümverpakkingsmachine van het begin tot het einde. Omdat elke medewerker het product zelf produceert, wordt het een zeer persoonlijk project. Iedereen moet de stappen van A tot Z weten, inclusief hoe een Habasit transportband gemonteerd moet worden. De productiemanager gelooft in de capaciteiten van elk individu, als onderdeel van een bloeiend team.

“Tot de laatste kwaliteitscontrole, bemoeit niemand zich met de individuele productie” legt hij uit.

Tijdens het sealing-proces, wordt de lucht uit de plastic verpakking gevacumeerd, zodat de bewaarbaarheid en steriliteit van de inhoud wordt gewaarborgd. Dit beschermt de producten tegen bacteriën en andere omgevingsinvloeden. Deze geavanceerde procedure is essentieel voor de voedingsmiddelenindustrie en kan een zeer hoog hygiëneniveau bereiken. Het vacuüm is vergelijkbaar met de condities in de ruimte.

24 uur per dag
De meeste mensen kennen wel het gebruik van een plastic tas en een stofzuiger om kleding op te slaan tijdens het winterseizoen. Wat thuis een frustrerende klus kan zijn wordt eenvoudig met Supervac.

De producten worden in een plastic zak op een weefselband van circa drie meter lang geplaatst. Ze worden naar een kamer getransporteerd waar de lucht uit de zak wordt gehaald. In ongeveer 20 seconden maakt de machine een vacuüm in de kamer en sealed de verpakking zodat er geen zuurstof meer in kan. Dit proces zorgt voor een enorme verlenging van de levensduur van het verpakte product omdat bij de meeste afbraakprocessen zuurstof nodig is.

Omdat de meeste Supervac toepassingen worden gebruikt voor het verpakken van voedingsmiddelen, gelden de meest strikte hygiëne standaarden. Daarom maakt het bedrijf gebruik van roestvaststaal in combinatie met de Habasit transportbanden die voldoen aan de specifieke vereisten van de voedingsindustrie.

De transportbanden van Habasit moeten voldoen aan alle eisen die nodig zijn voor Supervac om machines van de hoogste kwaliteit te kunnen produceren. Afhankelijk van de specifieke wensen van de klant worden er ook transportbanden met accessoires geïnstalleerd. Weefselbanden met geïntegreerde metalen platen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt. De platen zijn geïntegreerd in het transportbandmateriaal met een regelmatige onderlinge afstand en maken zo precieze timing mogelijk. De band stopt zodra een plaat de detector triggert en op dat moment begint het zuigproces. Daarna loopt de band verder totdat de volgende plaat aangeeft dat een ander product correct is gepositioneerd.

Goede buren
Supervac is marktleider op het gebied van technologie en innovatie. Het bedrijf werd zo'n halve eeuw geleden opgericht in Wenen en is sindsdien constant bezig geweest om de machines verder te optimaliseren. Het bedrijf gebruikt al bijna net zo lang transportbanden van Habasit.

Habasit Austria en Supervac zijn bijna buren. De hoofdvestigingen liggen op slechts enkele kilometers van elkaar in Wenen. Deze factor biedt een speciaal voordeel wanneer de transportbanden snel nodig zijn. Service is zeer belangrijk voor beide bedrijven en in noodgevallen werken ze samen bij het vinden van oplossingen, zodat klanten hun productie zo snel mogelijk kunnen hervatten.

Habasit en Supervac zijn niet alleen verbonden door hun samenwerking en geografische nabijheid, maar ook door hun inzet om medewerkers te trainen. Gemiddeld heeft een nieuw team in de Supervac productie-afdeling drie tot negen maanden nodig om alle stappen van de productie van een machine te leren beheersen. Na deze periode is elke individu toegerust om zijn eigen vacuümverpakkingsmachine te produceren.

De langdurige samenwerking van Supervac en Habasit is een mooi voorbeeld van goede buren die een wereldwijde impact hebben. (CW)

Professioneel vacumeren

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit