Kip: een oeroud product

Diep in de tropische jungle van het oude Azië evolueerde miljoenen jaren lang een bijzonder dier, dat een nabij familielid van de Tyrannosaurus Rex is. Twee geschubde, tot klauwen gekromde poten ondersteunen zijn lichaam, dat bedekt is met lange en gestreepte veren. Een kroon van rood vlees klimt tussen zijn kraalogen omhoog, die met een zicht van 300 graden uit elke richting gevaar kan zien aankomen. Het kleine dier slaapt zelfs met één oog open, en is zo voorbereid op elk roofdier.

We hebben het hier over de kip. Van deze afstammeling van de dino lopen er op aarde miljarden rond, en het is niet gemakkelijk om dit beest te houden en slachten. Maar Habasit is door decennialange ervaring met deze oeroude boerderijvogel koploper in de pluimvee-industrie. Wij bedenken creatieve en kostenefficiënte oplossingen voor transportbanden, en bieden daarmee een breed scala aan producten. Onze medewerkers bezoeken klanten om ter plekke problemen te analyseren en passende oplossingen te creëren.

Snel groeiende industrie

Alleen al in de Verenigde Staten worden bijna elke seconde 300 kippen geslacht. In minder dan zestig jaar is het aantal kippen voor de vleesindustrie gestegen met meer dan 1400%. De mens heeft het al enigszins surrealistische dier ontwikkeld tot een enorme voedingsbron: het beest wordt zo gefokt dat zijn lichaam 65 keer sneller groeit dan normaal. Hierdoor worden elk jaar meer dan 50 miljard kippen kunstmatig uitgebroed, opgegroeid en geslacht binnen een levensduur van slechts 42 dagen.

Kippen en kalkoenen vormen samen de meerderheid van de dieren die in de VS worden geslacht voor voedsel. Doordat het voeden van een kip veel minder hulpbronnen vraagt dan het grootbrengen van een koe of varken, is de pluimvee-industrie niet alleen eén van de meest efficiënte, maar ook spaarzame industrieën. Kip is daarnaast wereldwijd een welkom ingrediënt op vele eettafels.

Omdat de productie met een recordtempo toeneemt, is kip voor de consument steeds goedkoper geworden. De groothandelsprijs voor kip daalde tussen 1987 en 2000 met 50%. Om de kip betaalbaar te houden, probeert Habasit het proces zo kostenefficiënt mogelijk te houden.

Dit proces bestaat uit drie productiestadia. In de eerste fase, het slachten, worden de levende kippen afgeleverd bij de fabriek. De volgende twee stadia, de primaire en verdere verwerking, bestaan uit het snijden, schoonmaken, uitbenen, koelen en verpakken van het vlees. Dit proces duurt ongeveer 180 minuten, en grootschalige productielijnen kunnen tot wel 12.000 kippen per uur verwerken.

Banden ten behoeven van de kooi ontlader, het inhang station en het ontwateren van het restproduct zijn voorbeelden van baanbrekende innovaties van Habasit. De top 10 pluimveeverwerkers gebruiken de Offal Drainage, een systeem dat minstens één klant bijna een miljoen dollar bespaart in jaarlijkse water- en transportkosten. Voordat het vlees naar het destructiebedrijf gaat, verwijdert dit slachtafvalsysteem al het water uit het vlees. De HabasitLINK® M5021 kunststof modulaire band zorgt voor een maximale wateronttrekking en voorkomt ondertussen productverlies. Doordat de vrachtwagens hierdoor geen onnodig gewicht aan water transporteren, is de emissie 40% lager, daalt het waterverbruik met 20% en is de kapitaalbesparing 80%.

Van ketting- tot modulaire- tot monolithische banden, het Habasit aanbod van speciale transportbanden groeit. Banden kunnen zelfs zo worden uitgevoerd dat afgebroken stukjes in het voedsel door metaal- en röntgendetectoren kunnen worden gedetecteerd en verwijderd. De Habasit Cleandrive™­ transportbanden verminderen bovendien het gevaar van besmetting dankzij een homogeen, gesloten oppervlak. Ze zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal van hoge kwaliteit, waardoor geen resten in spleten en scharnieren achterblijven. Habasit Cleandrive™ transportbanden zijn daarnaast bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en kunnen daardoor gemakkelijk en frequent worden gereinigd.

Een andere uitvinding is de Habasit Saniclip,­ ontworpen voor een snelle demontage en ontsmetting van modulaire banden. Het kunnen demonteren van een transportband voor gemakkelijk en grondig reinigen, is essentieel voor de hygiëne van de installatie. Daarnaast vermindert het de stilstandstijd en zorgt het voor een significante afname in de arbeidskosten. Het pen-verwijderingssysteem is specifiek geschikt voor de Micropitch M0870, M0885 en M1185 banden, maar door toenemende mogelijkheden is hij nu beschikbaar voor 0,5 en 1 inch transportbanden.

Toenemende eetlust

Dergelijke details maken het belangrijke verschil in een industrie onderworpen aan een enorme eetlust. In 2015 consumeerden Amerikanen gemiddeld veertig kilo kip per hoofd van de bevolking, en deze cijfers nemen alleen maar toe. Alleen al in het Superbowl-weekend wordt meer dan 45.000 ton kip gegeten en wereldwijd neemt het aantal kippen voor de slacht toe met zo’n één miljard per jaar.

Maar hoe groot de industrie ook is, Habasit blijft zich inzetten voor een efficiënt en voordelig proces. Bij elke stap in de productie vinden wij innovatieve oplossingen die de kosten zo laag mogelijk houden. (ST)

Sebastian MilesSebastian Miles Industry Segment Manager Edward ElamEdward Elam Area Sales Manager Wet Food USA

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit