Kwaliteit door individuele ei-behandeling

Van het leggen van eieren tot en met het verpakken in dozen. Sanovo Technology Netherlands verzorgt elk onderdeel van een eierverwerkend bedrijf. Zij engineert, assembleert, test, installeert de machines en leidt lokaal personeel op. “Tijdens dit gehele traject werken we nauw samen met internationale partners als Habasit. Zij is internationaal georiënteerd, heeft een goede reputatie en een sterke merknaam,” aldus Manager Operations El Mehdi Lasfar en Senior Purchaser Martijn Gelinck.

Sanovo Technology Netherlands is sinds 2006 de naam van het familiebedrijf Staalkat, dat in 1956 werd opgericht. Tien jaar geleden werd Staalkat een dochteronderneming van de Sanovo Technology Group. Dit Deense familiebedrijf is gespecialiseerd in eierenverwerking: van het inpakken van eieren op de boerderij en het op gewicht sorteren in het pakstation tot de complete automatisering van logistieke stromen.

Hardgekookte kennis

Sanovo Technology is wereldwijd marktleider in het breken van eieren, de verwerking van eiwit en eigeel en de productie van eipoeders voor de voedingsbranche. In diverse competentiecentra zijn verschillende specialismes geconcentreerd. El Mehdi Lasfar: “Sanovo Denemarken is gespecialiseerd in ‘liquid’, oftewel het scheiden van eigeel en eiwit, en Sanovo Italie is vooral gericht op automatisering en robotisering. Bij Sanovo Nederland hebbe wij alle mechanische, elektrotechnische en softwarekennis in huis voor het ontwikkelen van eiersorteer- en verpakkingsmachines.”

Afwasbaarheid

De samenwerking tussen Sanovo en Habasit heeft zich in de jaren steeds verder verbreed, van losse onderdelen tot complete transportbanden. Martijn Gelinck: “De kwaliteit van Habasit uit zich op de eerste plaats in haar producten. Naast een optimale wrijvingscoëfficiënt is de afwasbaarheid een belangrijke factor. De eieren die op de banden terechtkomen, kunnen stuk gaan en zorgen voor eierstruif op de banden. Die moeten we dan met hoge drukspuit kunnen schoonmaken, terwijl de beschermende laag intact blijft. De banden van Habasit kunnen dat uitstekend aan.”

Korte levertijden

De kwaliteit blijkt voor El Mehdi Lasfar ook uit de betrouwbaarheid in afspraken en leveringen. “Habasit onderscheidt zich door haar korte levertijden. Als de nood aan de man is, dan staat iedereen paraat.” Hij geeft een voorbeeld. “Bij een klant die 216.000 eieren per uur verwerkt, ging een band kapot. Maar pakkers en sorteerders mogen bij de klant natuurlijk nooit te lang stilstaan. Habasit was er razendsnel bij om de band te vervangen.” Daarnaast heeft Sanovo Technology continu een bepaalde hoeveelheid reserve-onderdelen op voorraad. “Omdat onderdelen slijten en kunnen stuk gaan, willen we à la minute kunnen vervangen. Soms ontdekken we voorraadverschillen en Habasit vult dan de voorraad binnen één of twee dagen aan.”

Detectiesystemen

Tegenwoordig loopt de machinecapaciteit op tot ruim boven de 200.000 eieren per uur, zowel voor het sorteren als het breken van eieren. Met de onlangs geintroduceerde GraderPro-eiersorteermachine kunnen leghennenhouders en pakstations tot meer dan één miljoen eieren sorteren en verpakken. Hoogwaardige automatisering, in de vorm van detectiesystemen voor kwaliteit en individuele ei-behandeling, speelt binnen Sanovo Technology dan ook een onmisbare rol. El Mehdi Lasfar: “Tientallen sensoren bewaken en regelen de snelheid en screenen de eieren op kritische punten en afwijkingen. Denk aan haarscheurtjes, vuil, zwakke plekken en lekken. De software hiervoor wordt door onze eigen R&D-afdeling ontwikkeld.”

Voor andere sectoren

De kennis die Sanovo Technology hiermee opdoet, willen wij ook beschikbaar stellen aan anderen. Martijn Gelinck: “Onze detectiesystemen zijn ook perfect in andere sectoren te gebruiken. Daarnaast hebben we een bedrijf in onze groep die voor de farmaceutische industrie werkzaam is welke eieren injecteert met antistoffen voor de griepprik. Zo zijn we continu bezig met het ontwikkelen van producten, toepassingen en markten.” Sanovo Technology was bijvoorbeeld de laatste jaren zeer succesvol in de Verenigde Staten, maar door diverse oorzaken staan de prijzen daar flink onder druk. Dus verleggen we onze aandacht naar andere continenten. In Azië worden ongelooflijk veel eieren verwerkt en gegeten en dat biedt grote kansen voor ons. Daarnaast vormen zowel Zuid-Amerika en Azië enorme groeimarkten. (JB)

Susan Dijkhuizen Marketing

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit