Michelangelo en de potentie van een steen

Giovanni Forti Giovanni Forti Industry Segment Manager

“Het nog onbewerkte marmer kan de vorm bevatten van elke gedachte die een groot kunstenaar heeft,” zei Michelangelo. Hoe zowel de architectonische als de artistieke waarde uit een steen te halen, heeft zowel koningen als steenhouwers duizenden jaren bezig gehouden. De grote piramiden werden gebouwd met enorme kalksteen- en granietblokken. Ze wogen elk enkele tonnen en de oude Egyptenaren zaagden deze stukken berg handmatig. Later doorzochten de Grieken de groeven van de berg Pentelicus, in de hoop een blijvend symbool van hun macht te creëren. Van daaruit richtten zij de marmeren zuilen op die tot op de dag van vandaag het Parthenon overeind houden. Aan de andere kant van het continent werd het ivoorwitte mausoleum van de Taj Mahal, afgemaakt in 1643, vormgegeven door 20.000 vaklieden en kunstenaars. Hiervoor werd marmer en een glinsterende mix van halfedelstenen en zeldzame stenen gebruikt. Door de geschiedenis heen is er geen tekort geweest aan door steen geïnspireerde meesterwerken.

Ook de "meesterwerken" van Habasit, hoewel natuurlijk een stuk bescheidener dan de grote piramiden of de Taj Mahal, zijn gecreëerd met het gewicht en de kracht van steen in gedachten. Het omvormen van een rotsblok in een bouwsteen is de uitdaging van de marmer- en steenindustrie. Hoewel dit proces ooit het inspannende werk was van slaven en criminelen in het antieke Rome, valt de taak nu ten deel aan transportbanden.

Daarom heeft Habasit de meest veerkrachtige en robuuste materialen in de industrie gecreëerd. Als leider in het bieden van kwaliteit, innovatieve producten en een brede variatie aan speciale oplossingen, is het een bedrijf dat volledig is toegerust om te voldoen aan de vereisten van de groeve. Van het op maat maken tot het polijsten en afwerken; Habasit heeft de band met de sterkte om de taak te vervullen.

Een proces waar Habasit haar steentje aan bijdraagt

Het proces begint met een enorm blok steen dat in plakken wordt gezaagd met een diamantdraad. Deze plakken steen die op de transportband worden geplaatst, kunnen tot wel 2,5 meter lang zijn. De kalibratiefase verwijdert overtollig materiaal om de gewenste dikte te verkrijgen. Vervolgens, of er nu tegels of marmeren aanrechtbladen worden gemaakt, wordt het materiaal gepolijst en verder op maat gezaagd. Tot slot worden de stukken verzonden naar de eindgebruikers voor aanvullende bewerking of montage, afhankelijk van het materiaal en de beoogde toepassing.

Habasit heeft verschillende transportbanden met specifieke functies geschikt voor elke fase van de steenbewerking. Voor andere, lichtere toepassingen hebben transportbanden vaak slechts één of twee lagen, met een totale dikte van slechts enkele millimeters of minder, maar in de marmer- en steenindustrie is een sterkere constructie nodig. De lagen van de band zijn vaak verdubbeld en de constructie kan een dikte hebben van tot wel 8 mm. Er is een zeer specifiek fabricageproces noodzakelijk voor de kracht, spanning en belasting gecreëerd door het transport van massieve stukken steen.

Transportbanden zoals de NAY-50EHCV worden gebruikt voor de kalibratie en het polijsten van grote platen steen. Enorme hoeveelheden water worden gebruikt om de hoeveelheid productstof te reduceren die wordt opgewekt tijdens het proces, voor het koelen van het oppervlak van de steen en het wegspoelen van overtollig afval. De NAY-50EHCV biedt een goede grip terwijl het water er doorheen kan stromen. Met een hoge slijtage- en krasbestendigheid is de band uitgerust met een duurzame constructie voor de heavy-duty veristen van de industrie.

NAY-50EHCV

NAS-50EHAV-S2

PNB-12EVTO

De NAS-40EHAV-S2 en NAS-50EHAV-S2 transportbanden zijn ideaal voor het polijsten van granietplaten. Met een dikte van drie tot vier weefsels en een specifieke dubbele rij zaagtandreliëf oppervlak, creëren ze een betrouwbare productpositionering en -adhesie. Dit wordt versterkt door de hoge en homogene stijfheid met een oppervlaktehardheid van 50 Shore A.

Tot slot wordt de NAX-50EHDV transportband gebruikt voor kalibratie en het polijsten van gres en terrazzo, marmer- en granieten tegels, met een dikke en uiterst slijtvaste toplaag. De band kent ook een gelijkmatige elasticiteitsmodulus, om uitrekking te voorkomen.

Dit zijn slechts enkele van de beschikbare transportbanden, maar er zijn vele andere voorbeelden met extra functies, zoals de PNB-12EVTO. Hoewel deze oorspronkelijk is ontwikkeld voor de tabaksindustrie, heeft Habasit in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met de unieke karakteristieken van deze band, zoals de goede lossingseigenschappen en superieure bestendigheid tegen chemicaliën. Een ander voorbeeld is de slijtvaste A-4LT, die wordt gebruikt voor het zagen van blokken. Hoe sterker de band, des te langer de levensduur – en sterkte is alles wanneer het gaat om het werken met steen.

Delven in de groeve van ervaring

De marmerhandel is nooit ver van waar het ruwe materiaal te vinden is, dus kan het geen verrassing zijn dat het Habasit competentiecentrum is gevestigd in het hart van Italië, een land met veel groeven, net als andere plekken in Noord-Afrika, Saudi-Arabië, Iran, China, Turkije en India. Habasit Italiana is een referentiepunt geworden voor alle Habasit dochterondernemingen die zijn betrokken bij marmer, en een centrum voor het delen van kennis, technische ondersteuning, servicemogelijkheden en fabricageexpertise. Door vele jaren ervaring zijn onze engineers bekend met de behoeften van de wereldwijde industrie, en zijn ze toegerust met de oplossingen om daaraan te voldoen. Want net als Michelangelo gelooft ook Habasit in de potentie van een onbewerekte steen. (ST)

Download voor meer informatie onze Marble, Granite and Ceramics Industry brochure (no. 2174): www.habasit.com/en/download.htm

Michelangelo en de potentie van een steen

Michelangelo en de potentie van een steen

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit