Jansen Techniek, Putten: “De kunst is om oplossingen eenvoudig te houden”

“Precies begrijpen wat onze klant wil. Dat staat voor ons voorop: het kan wel of het kan niet. Wij denken mee, zijn eerlijk en proberen de klant letterlijk op maat te bedienen. Dat levert meer op dan een catalogus met standaardproducten.” Dat zegt Jannes Jansen, directeur van Jansen Techniek in Putten, gespecialiseerd in transportsystemen voor de voedingsindustrie.

Jansen Techniek is een echt familiebedrijf. Al meer dan zestig jaar transporteert en verwerkt de familie Jansen uiteenlopende producten. Eind jaren veertig fietste opa Jansen met zijn bakfiets dagelijks over de Veluwe van Putten naar Barneveld om kippen te halen. Vervolgens slachtte hij ze en bracht ze per trein naar Amsterdam. Hiermee legde hij het fundament voor Jansen Pluimvee, één van de grootste pluimveeverwerkingsbedrijven van Nederland. In 1970 nam zijn zoon Henk Jansen het bedrijf over. Kleinzoon Jannes Jansen leerde er zo ongeveer lopen en ontdekte al op jonge leeftijd alle aspecten van een voedselverwerkend bedrijf. In 1996 werd het bedrijf overgenomen door pluimveeverwerker Storteboom.

Transportbus

Dat was voor Jannes hét moment om, op zijn 26e, een andere weg in te slaan. Met zijn praktijkervaring en zijn voorliefde voor techniek begon hij, samen met zijn vrouw Ria, in 1997 Jansen Techniek. “Ik leende 50.000 gulden, kocht een transportbus en gereedschap en bood mij in de pluimvee-industrie aan als onderhoudsmonteur. Dat liep meteen goed, maar toen na een half jaar de vogelgriep uitbrak, moest ik uitwijken naar andere sectoren. Die snelle verbreding van onze horizon bleek achteraf cruciaal voor de groei van ons bedrijf.”

Nat en vet

Naast onderhoud bouwde Jansen Techniek al snel machines voor pluimveebedrijven. “Inmiddels bouwen en leveren wij machines aan tal van andere sectoren binnen de voedings­industrie. Van pluimvee en rood vlees (koe, kalf, varken) tot AGF en vis. We dienen ruim 650 klanten met als rode draad ‘nat en vet’. Het verwerken van pluimvee is binnen de voedingsmiddelen de grootste bacteriologische uitdaging. Als je dat goed in de vingers hebt, kun je het overal.”

Eigenwijs

De kennis die Jansen Techniek opdoet in verschillende sectoren, combineert zij dan ook in verrassende oplossingen. “Wij zijn nogal eigenwijs, kijken graag van een afstandje en houden van omdenken. We vervullen vaak een adviserende rol en koppelen, waar mogelijk, oplossingen met andere verwerkingstakken. Zo hebben wij technieken die voor de vleesindustrie zijn ontwikkeld toegepast in de bakkerij-industrie. En voor de vissector hebben we een machine gebouwd om, op het schip zelf, vis te strippen. Dat was een primeur. Daar ging een flinke tijd van meedenken, verdiepen en experimenteren aan vooraf, maar het resultaat is duurzamer, sneller en hygiënischer. Het werken aan dat soort ontdekkingen vind ik fantastisch.”

Rode draad

Innoveren is de rode draad binnen Jansen Techniek. “Standaardoplossingen bieden vaak niet het gewenste resultaat. Daarom zijn bijna al onze systemen uniek en precies op maat. Dankzij onze jarenlange ervaring in de voedings­industrie weten wij wat werkt. Daardoor kunnen wij nieuwe én bestaande ideeën combineren en vertalen in creatieve oplossingen.” Afhankelijk van het soort product, nat, verpakt of een deegproduct, bepaalt Jansen Techniek welk type transportband het meest geschikt is. “Daarnaast passen wij ook bestaande transportbanden aan. Dat zorgt ervoor dat wij voor elk product een passende transportoplossing kunnen bedenken en ontwikkelen.”

Robuust

De transportbanden van Jansen Techniek zijn herkenbaar door hun robuuste, open en hygiënische constructie. “De kunst is om de oplossingen eenvoudig te houden, met zo weinig mogelijk materiaal. Goede reiniging en onderhoudsvriendelijk staan voorop. Daar zijn we als team continu mee bezig. Alle kwetsbare onderdelen, waaronder besturingscomponenten en motoren, zijn tegen water en andere invloeden afgeschermd. Voor de transportbanden gebruiken wij uitsluitend materialen die zijn goedgekeurd voor voedingsmiddelen.” De relatie met Habasit startte ruim acht jaar geleden. “Wij werden dealer van Marelec sorteersystemen, waarin de modulaire banden van Habasit een grote rol spelen. Deze banden kunnen wij servicen en eventueel vervangen. Daarnaast kunnen we bij Habasit terecht voor maatwerk. Dankzij hun internationale contacten is veel mogelijk.” (JB)

Tjerk Helfrich Account Manager

“De kunst is om oplossingen eenvoudig te houden”

Jansen Techniek, Putten: “De kunst is om oplossingen eenvoudig te houden”

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit