In het Highlights magazine plaatsen wij vaak artikelen over verschillende sectoren, onze klanten of over transportbanden die worden gebruikt op interessante en soms onverwachte manieren. In de artikelen op deze dubbele pagina nemen we een kijkje achter de schermen bij het begin van dit alles. We laten u kennis maken met twee productielocaties die van cruciaal belang zijn voor het succes van ­Habasit. In onderstaand artikel bezoeken we onze fabriek in het Italiaanse Vigliano, en op pagina 11 laten we u een glimp zien van onze locatie in Bingley in het Verenigd Koninkrijk.

Vooruitgang met lean manufacturing-capaciteiten

In 1995 nam Habasit één van haar leveranciers over, een vrij klein bedrijf in het Italiaanse Vigliano, dat al snel een cruciale productielocatie werd voor het bedrijf. Doordat de twee bedrijven voor de overname al een lange samenwerking kenden, bleven veel leden van het voormalige familiebedrijf bij de onderneming om voor Habasit te werken. “Het was een hele soepele transitie,” vertelt Luca Collinetti, de huidige Plant Manager en zoon van één van de oprichters. "We zijn samen met het bedrijf gegroeid. Habasit gaf ons de kans te groeien in kennis en verantwoordelijkheid. Wat mij betreft was het een succesvolle beslissing."

Duidelijke productie

De Vigliano-locatie van Habasit is sindsdien één van meest efficiënte productielocatie voor banden op weefselbasis van de groep geworden. In 1998 investeerde Habasit in de locatie door een gloednieuwe fabriek te bouwen, geconstrueerd volgens de lean management-principes en met de meest recente geavanceerde technologie.

"De locatie heeft een heel heldere en rechtdoorzee materiaalstroom", zegt Marcus Mölkner, Habasit`s Head of Group Manufacturing. “De grondstoffen arriveren aan de ene kant en het eindproduct verlaat de locatie aan de andere kant.” Het gebouw is onderverdeeld in vier afdelingen: de mengafdeling, verschillende coatinglijnen, laminatie en snij-inspectie & levering. De fabriek heeft ook een actieve R&D-afdeling die elk jaar tientallen nieuwe producten introduceert. Marcus Mölkner legt uit dat vanwege de recente bouw van de fabriek de materiaalstroom niet onnodig wordt verhinderd door talloze aanbouwen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van gelijksoortige maar oudere fabrieken, die in de loop der tijd uitgebreid of aangepast moesten worden en waar de productstroom werd beïnvloed vanwege beperkingen in het ontwerp van de fabriek.

De groei houdt aan

De Vigliano-locatie is strategisch gesitueerd, met het vliegveld van Milaan op slechts één uur rijden en de haven van Genua maar twee uur verderop. Als grootste fabriek binnen Habasit die PVC transportbanden produceert, worden diens banden over de hele wereld geëxporteerd. Het is een concurrerende en veeleisende markt, omdat de banden worden gebruikt in vrijwel elke sector: van algemene transportbanden tot voeding, fitness, textiel, tabak, luchthaven, marmer en keramiek. Marcus Mölkner stelt dat hoewel de markt uitdagend is, de locatie een concurrentievoordeel heeft door de hoge productiviteit. De fabriek produceert ook TPO-, TPEE- en TPU-banden, en de diversiteit van de portfolio neemt constant toe.

Sinds Habasit het bedrijf overnam is de gerealiseerde jaaromzet meer dan vertienvoudigd. De groei is mede mogelijk gemaakt door een toegewijd team van medewerkers die al meerdere jaren of zelfs decennia bij het bedrijf werken. “De meeste machines die draaien momenteel op een drieploegendienst en heb nog niet hun hoogste productiecapaciteit hebben bereikt”, zegt Luca Collinetti.

Groei is niets nieuws voor het personeel in Vigliano. Ze zijn toegerust, meer dan de meesten, om zich aan te passen aan de transformaties van een continu groeiende markt. Hun kracht ligt in flexibiliteit en de eenvoud van hun productstroom. (ST)

Marcus MölknerHoofd van Group Manufacturing

Luca CollinettiPlant Manager

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit