Bovenmaatse productie

Bij de productie van transportbanden komen de bestellingen in alle soorten en maten. Van minuscuul tot enorm, Habasit zet zich ongeacht de grootte van de transportband in om te voldoen aan de eisen van de klant.

Deze toewijding werd nog groter toen Habasit Zweden de productie begon van misschien wel 's werelds breedste transportbanden, voor een OEM uit Scandinavië. Met breedtes tot wel 12,2 m en 10 m lang, bracht het project uitdagingen die om "bovenmaatse" originaliteit vroegen.

Meer dan 100 tandwielen op elke as. Bij de eerste installaties is een normaal tandwielontwerp gebruikt, maar recentelijk worden gedeelde tandwielen toegepast.

Grootse uitdaging

De klant had twee typen van de M2520 modulaire banden nodig, waaronder de POM GripTop en de antistatische FlatTop POM/Black EC. De initiële opdracht was om samen met de klant een geschikte as-doorbuiging te vinden, en een toelaatbare torsie van de vierkante as waar de aandrijving aan het einde zou worden gepositioneerd. Met een as-lengte van meer dan 12 m zou het veel meer kunnen verdraaien dan toegestaan bij volledige belasting.

De banden zou men op locatie assembleren bij Habasit AB in Hindås, in Zweden, maar omdat er geen assemblagetafels van 12.2 meter waren, was de uitdaging het vinden van genoeg ruimte voor de productie. In plaats daarvan ontwikkelde het team een methode om per keer delen van twee meter band te bouwen, en deze dan aan het einde te assembleren. Dit was ook nodig omdat de complete lengte van de band anders te zwaar zou zijn om te dragen, en tijdens transport in elkaar zou kunnen zakken.

Toen het tijd was om de transportbanden te verzenden, was de kracht van maar liefst 15 medewerkers van Habasit nodig om ze te transporteren naar de 13 m lange houten kratten. Het was een indrukwekkend stukje teamwork. Zelfs met de hulp van het voltallige transport- en productieteam kostte het een dag om de enorme transportbanden de deur uit te krijgen.

Een oplossing van nieuwe afmetingen

Toen de transportbanden uiteindelijk aankwamen op hun bestemming, ontdekten de Service Monteurs een nieuwe uitdaging. Hoe lijn je een band met meer dan 100 tandwielen per as zo uit, dat de juiste grip en axiale positie onstaat?

Het bouwen en transporteren van deze bovenmaatse transportbanden is tenslotte een proces van experimenteren en verrassende uitvindingen doen, maar één ding is wel duidelijk: dit recente succes verlegde weer de grenzen van wat onze klanten kunnen verwachten van oplossingen in alle maten. (ST)

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit