Wat is dat?

De onvertelde geschiedenis van metaaldetectoren en de visie van een bedrijf voor een toekomst zonder afval

De eerste metaaldetector werd uitgevonden tijdens een crisis. Op 2 juli 1881 werd James A. Garfield, de 20e president van de Verenigde Staten, neergeschoten op het treinstation van Baltimore en Potomac in Washington, D.C. door Charles J. Guiteau. Hoewel de president niet onmiddellijk aan zijn wonden overleed, konden de dokters de kogel niet vinden en werd Garfield's lichaam onderzocht door de vingers van een medisch team dat het belang van hygiëne nog niet inzag.

Het was Alexander Graham Bell die ter plaatse een metaaldector uitvond om de kogel te vinden. Helaas werkte de machine niet goed door de metalen veren van het bed, en bovendien mocht Bell alleen de rechterkant van Garfield's lichaam onderzoeken, omdat de dokter dacht dat de kogel zich daar bevond, terwijl deze in werkelijkheid aan de linkerkant zat. Negenenzeventig dagen na de moordaandslag overleed Garfield als gevolg van een infectie van de wond.

De technologie is veel beter geworden sinds 1881, maar de verbijsterde uitroep van Garfield toen hij van achteren werd beschoten, “Wat is dat?”, is bij het detecteren van verontreinigingen nog steeds de grote vraag.

Wereldwijde gevolgen

Een continent verder en bijna honderd jaar later werd Sesotec opgericht in Schönberg, Duitsland, in 1976. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot één van de toonaangevende internationale specialisten op het gebied van detectie van verontreinigingen en sortering van grondstoffen. Hoewel de toepassingsvereisten over het algemeen minder dramatisch zijn dan het redden van een president, zijn de gevolgen van hun machines niet minder belangrijk voor de wereld.

Terwijl iedereen zich steeds bewuster wordt van het belang van duurzaamheid, staat Sesotec vooraan in verschillende industrieën, van recycling en voedsel tot plastic, om verontreinigingen te verwijderen en tegelijkertijd het wereldwijde afval te verminderen. Sesotec is net als de technologie vooruitgegaan, en heeft zijn toepassingsgebied uitgebreid met niet alleen metaaldetectoren, maar ook röntgen-inspectiemachines en sorteersystemen.

Hoewel het hoofdkantoor van Sesotec zich nog steeds in Duitsland bevindt, en het grootste deel van de productie daar plaatsvindt, heeft het bedrijf tegenwoordig zeven dochterondernemingen in Singapore, China, de VS, Italië, India, Canada en Thailand, en meer dan 60 partners in alle belangrijke markten. De onderhoudsmonteurs van het bedrijf zijn over de hele wereld gevestigd, en bieden bij problemen hulp op locatie.

De toekomst van recycling

Maar weinig hedendaagse markten zijn zo dynamisch en snel veranderd als de recyclingindustrie. Van plastic, metaal en glas tot elektrisch en huishoudelijk afval, het is essentieel voor een succesvolle en efficiënte recycling dat het materiaal zuiver is.

Het hoofd van Group Product Management van Sesotec, Christian Stadler, vertelt: “Lange tijd is er gepraat over internationale initiatieven en wijzigingen in de wetgeving voor de recyclingindustrie. Nu treden deze in werking, en de markten reageren snel. De schaarste van grondstoffen en de groeiende vraag naar meer efficiëntie in alle aspecten van ons leven hebben een grote impact op de bedrijven waarmee we werken."

Puur plastic

Vooral in de plastic-industrie helpen de Sesotec-systemen de uitvaltijd te minimaliseren en een hoge kwaliteit te garanderen, door metaalverontreinigingen te scheiden van de materiaalstroom voordat het product de verwerkingsmachine binnengaat (bijvoorbeeld een spuitgietmachine). De kleinste metaalverontreiniging kan het product ernstig beschadigen, of de machine verstoppen, wat leidt tot ongeplande en kostbare uitvaltijd. De geavanceerde scheidings- en sorteersystemen van Sesotec verwijderen verontreinigingen om de bedrijfstijd van de machine te maximaliseren en hoge productkwaliteit te garanderen.

www.youtube.com/user/sesotec/videos

Dineren onder detectie

Christian Stadler is trots om te werken bij een bedrijf dat duurzaamheid voorop stelt, en waar de toewijding voor kwaliteit een belangrijke invloed heeft op het dagelijks leven. Dit geldt misschien nog wel het meest in de voedselindustrie, waar het niet kunnen detecteren van verontreinigingen zoals metaal, glas of botsplinters ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de consument.

Dankzij de vooruitgang van röntgentechnologie in de afgelopen tien jaar kunnen machines tegenwoordig zelfs verontreinigingen van 0,3 mm opsporen, en kunnen beschadigde artikelen eenvoudig worden geïdentificeerd en verwijderd. Dit voorkomt niet alleen gezondheidsrisico's voor consumenten, maar vermindert ook de hoeveelheid verkeerd gedetecteerd afval - en daarmee het totale afval.

Duurzame samenwerking

Volgens Christian Stadler is een van de meest belangrijke aspecten van het succes van Sesotec de voortdurende samenwerking met hun klanten. De eisen van klanten worden steeds specifieker, dus is maatwerk een belangrijk aspect bij Sesotec. “Kijk maar eens naar ons dagelijks leven. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om hardloopschoenen te laten personaliseren voor een redelijke prijs. Hetzelfde gebeurt in onze industrie. Producten moeten voldoen aan de eisen van de klant, en wanneer deze steeds diverser worden, moet een fabriek daar op efficiënte wijze op inspelen."

"Net zoals we op zoek zijn naar samenwerking met onze klanten," zegt Christian Stadler, “zijn we op zoek naar samenwerking met onze leveranciers, want van hen kunnen we leren, en zij helpen ons toegevoegde waarde te creëren voor de klant." Om deze reden is Habasit al meer dan twintig jaar een vanzelfsprekende partner van het bedrijf.

Hoewel Sesotec werkzaam is in een steeds veranderende industrie, blijven de drie belangrijkste pijlers van hun filosofie hetzelfde. De kernwaarden van het bedrijf zijn in de eerste plaats: samenwerking, op intern en extern niveau, vereenvoudiging van complexe processen en innovatie, oftewel leren van klanten, maar ook tegelijkertijd nieuwe manieren vinden om hen te helpen.

Het detecteren van verontreinigingen vereist constante aanpassing, maar Sesotec gaat, samen met zijn partners, de uitdaging graag aan, omdat het niet alleen gaat om het voorkomen van problemen maar ook om het creëren van nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. (ST)

Sonja StrimitzerMarketing
www.sesotec.com

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit