Dankzij de samenwerking tussen Avercon en Habasit:

X7 verpakt 1.200 verschillende producten per uur

Per uur 1.200 producten verpakken in op maat gemaakte dozen. Dat is het prestatieniveau van de nieuwe X7 verpakkingsmachine van het Belgische Avercon. Daarmee speelt het bedrijf in op de groeiende vraag vanuit de e-commerce-sector naar ruimte- en kostenbesparende verpakkingen. Omdat grip, snelheid en betrouwbaarheid hierin een cruciale rol spelen, werkt de X7 met transportbanden van Habasit.

Avercon, gevestigd in Eeklo, ontwerpt en bouwt speciale machines, verpakkingsmachines en geïntegreerde productielijnen. Avercon is de samenvoeging van Automatisatie, Verpakken en Constructie en is de voortzetting van de voormalige onderhoudsafdeling van een grote golfkartonfabriek in Gent. Sales manager Geert Van Loocke: “De klassieke industrie werkt steeds meer met kleinere batches, waardoor machines meerdere keren per shift moeten worden omgesteld. Dat werkt vertragend en daardoor wordt de gewenste productiecapaciteit vaak niet gehaald. In de e-commerce-wereld is het nog lastiger. Daar maakt men zoveel mogelijk gebruik van standaardmaten, waarbij de lege ruimtes in verpakkingen, zeer inefficiënt, worden opgevuld met papier of luchtkussentjes. De X7 lost al deze problemen op, want de machine kan volautomatisch batchgrootte één realiseren, zonder omsteltijden.”

Atypisch bedrijf

Voor de ontwikkeling van de X7 vormde Avercon een speciaal engineeringsteam. Van Loocke: “Binnen de machinebouw zijn wij een atypisch bedrijf. De meeste machines zijn standaard en worden vervolgens uitgebreid met aanpassingen, maar wij willen innoveren in samenwerking met de klant. Wij analyseren niet alleen het proces, maar bespreken met de klant ook zaken als aanvoerlogistiek, productie, organisatie en afvalverwerking. Wij willen weten wat de doelen van de klant zijn, of die economisch haalbaar zijn, wat de concurrentie is en hoe automatisering meerwaarde kan bieden.”

Digital design

Voor de ontwikkeling van de X7 is gebruik gemaakt van digital design. “Eerst hebben we een 3D-ontwerp gemaakt en daarmee virtueel gesimuleerd. Om te bepalen welke storingen konden optreden en welke gevolgen die zouden hebben, hebben we een FMECA-analyse gedaan, wat staat voor Failure Mode Effect & Criticality Analysis. Deze aanpak komt uit de automotive-sector en is onderscheidend in de machinebouw.”

Volautomatisch

De X7 scant eerst elk afzonderlijk product om de afmetingen te bepalen en “bouwt” er vervolgens automatisch een doos omheen. De machine snijdt het karton op de juiste lengte, maakt de vouwlijnen, snijdt de kantjes en het overschot er af. De X7 kan zo 1.200 producten per uur verpakken.

Packsize

De e-commerce-markt is voor Avercon relatief onbekend, dus heeft zij een partner gezocht die de markt kent. “Het Amerikaanse bedrijf Packsize neemt de verkoop van de machines voor haar rekening. Daar ligt ook meteen de link met de naam, want nummer X7 ontbrak nog in het portfolio van Packsize. Omdat de machine wereldwijd wordt geleverd, past hij precies in een container van 45 voet. Hij is ongeveer 16 m lang en 2.40 hoog, en is binnen één dag opstartklaar.”

Wereldspeler Habasit

Juist vanwege haar mondiale speelveld werkt Avercon het liefst samen met leveranciers die ook wereldwijd actief zijn. Van Loocke: “De samenwerking met Habasit heeft alles te maken met de spreiding van onze klanten. Wij werken met internationale spelers, en ook Habasit is zo’n wereldspeler. Doordat zij overal vestigingen heeft, kan zij snel bijspringen als er iets aan de hand is bij één van onze klanten. Habasit geeft bovendien snel feedback op onze vragen.”

Veel know-how

Een eigenschap die ook goed van pas kwam bij de ontwikkeling van de X7. “Wij vragen onze leveranciers om mee te denken in de ontwikkeling van machines. Zo is dat ook bij dit project gebeurd. Habasit heeft veel expertise en samen hebben we bepaald welke band het meest geschikt was voor de X7. De banden van Habasit hebben een perfecte grip en hebben slechts een kleine overgang. Dat alles maakt een hoge graad van versnelling en vertraging mogelijk. Als de band stopt, dan schieten de producten niet door. Wij merken duidelijk dat in de banden van Habasit veel know-how in verwerkt en dat veel verschillende eigenschappen zijn geïntegreerd. Voor ons is dat een onmisbare factor voor de hoge performance en betrouwbaarheid die wij met de X7 willen garanderen.”

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit