Het handige toeval van uitvindingen

Het licht zien

Van de revolutionaire ontdekking van penicilline tot de enorme handigheid van superlijm, het zijn vaak de toevallige uitvindingen die uiteindelijk het belangrijkst blijken te zijn. Hoogfrequent-verwarmingstechnologie is geen uitzondering.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw merkte een medewerker van Philips tijdens het uitvoeren van experimenten met een nieuwe antenne in een laboratorium dat zijn lichaam steeds warmer werd. Al snel besefte hij dat de radiogolven deze warmte opwekten.

De elektronicafirma zag het belang van de ontdekking van de medewerker eerst niet in, totdat ze werden geconfronteerd met een productiedilemma. Philips maakte televisietoestellen met glazen schermen in houten frames. Voor het verbinden van de materialen was lijm nodig, maar omdat het glas en hout als isolatoren werkten was het lastig de lijm ertussen te drogen en een stabiel toestel te creëren. Convectietechnologie was niet krachtig genoeg om door te dringen in het glas en hout zonder het buitenste materiaal te laten smelten of verbranden. Daarom besloot Philips te experimenteren met het gebruik van radio frequency (RF) technology, ofwelhoogfrequent-technologie. Het werd een revolutionair experiment dat een totaal ander perspectief op warmte zou geven.

Vooruitgang vanaf de basis

Ons verhaal begint dertig jaar later, wanneer de voormalige directeur van Philips Italië bevriend werd met een man genaamd dr. ir. Patrizio Grando. Dr. Grando leerde vanaf de basis alles wat er te weten viel in het onderzoek en de ontwikkeling van hoogfrequent-technologie. Tien jaar later was hij goed toegerust om het bedrijf RF Systems op te zetten, dat sindsdien de reputatie heeft de meest efficiënte en betrouwbare droog- en ontdooisystemen ter wereld te maken.

“Dat is wat ons echt onderscheidt," legt Chief Marketing Director, Alessandro Grando uit. “Vanaf het beginontwerp kunnen wij de technologie verbeteren. We hebben niet alleen passie voor ons werk, maar bezitten ook de capaciteit en technische kennis die de pionier van hoogfrequent-technologie ons heeft doorgegeven.”

Een familiesucces

Alessandro kent RF Systems als geen ander, omdat hij er letterlijk mee is opgegroeid. Hij werd in hetzelfde jaar geboren dat zijn vader, dr. Grando, het bedrijf oprichtte.

“Het was altijd al een deel van mijn leven, dus voelde het natuurlijk om er onderdeel van te worden,” legt Alessandro uit.

Nadat hij zijn school had afgerond en een jaar in het buitenland had gewerkt voor multinationals in zowel de VS als in China, begon Alessandro in 2010 bij zijn vader bij RF Systems.

Hij is overduidelijk enthousiast voor zijn werk. “Het is nooit saai, want we creëren elke dag nieuwe toepassingen,” zegt Alessandro. “Omdat we een familiebedrijf zijn kunnen we risico's nemen. Elke ervaring verbreedt onze kennis en helpt ons om te groeien."

Aanpassen aan de toekomst

Misschien wel door zijn levenslange bekendheid met het bedrijf is Alessandro in staat de uiterst complexe technologie in eenvoudige termen uit te leggen.

“Of het nu wordt gebruikt in de textiel- of levensmiddelenindustrie, de technologie grijpt alleen aan op watermoleculen,” legt hij uit, “dus heeft het geen effect op het oppervlaktemateriaal. Er komt geen hoge temperatuur te pas aan het droogproces of het ontdooien. Het is de wrijving tussen moleculen die het vocht verwijdert.”

Deze technologie kent een grote variëteit aan toepassingen, van het verlengen van de houdbaarheid van gebakken producten en het ontdooien van levensmiddelen tot het vulkaniseren van latex om kussens en matrassen te maken.

“De wereld verandert snel,” zegt Alessandro. “Enkele van de belangrijke toepassingen die we momenteel gebruiken bestonden nog niet eens vijf jaar geleden, dus de toekomst geeft ons continu nieuwe kansen.”

De juiste keuze maken

Al heel vroeg in de geschiedenis van RF Systems werd Habasit gekozen als ideale partner voor hun technologie - en het bedrijf heeft daar geen spijt van gehad.

“De service en kwaliteit van het product is zo goed dat we nooit zijn afgestapt van Habasit,” zegt Alessandro. “Het was altijd een prioriteit voor ons om een partner te hebben die we konden vertrouwen. Klanten zien en herkennen het namelijk wanneer je goedkoop geproduceerde producten kiest, en zullen dan vinden dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt.”

Het familiebedrijf met slechts twintig medewerkers maakt duidelijk goede keuzes, zo bewijst de jaaromzet van zeven miljoen euro. Met klanten zoals Barilla, Ferrero, Calzedonia en Nike, om maar een paar te noemen, is RF Systems aanwezig in meer dan vijftig landen.

“Onze kracht is altijd geweest dat we de vereisten van de markt in een veranderende wereld begrijpen, en ons daaraan aanpassen en erin meegroeien,” zegt Alessandro.

Dit vereist constante innovatie, omdat er elke dag vraag ontstaat naar nieuwe toepassingen. Van zachte polyethyleen banden tot modulaire banden, RF Systems vertrouwt op Habasit voor duurzame producten met een lange levensduur. Transportbanden moeten robuust genoeg zijn voor het transporteren van grote hoeveelheden gewicht, omdat het niet ongebruikelijk is dat het oppervlak op een moment tot wel 900 kg aan product draagt.

Veel van de transportbanden gebruikt in ontdooitoepassingen bevinden zich in de levensmiddelensector, en dus is hygiëne een topprioriteit. Habasit biedt over het hele productprogramma gemakkelijk te reinigen banden voor elke toepassing.

Duurzame innovatie

Habasit's toewijding aan kwaliteit past goed in het duurzaamheidsbeleid van RF Systems. In het verleden waren gas of diesel de standaard in de industrie, maar het bedrijf is niet meer tevreden met een oplossing die een risico vormt voor het milieu. Hun machines gebruiken geen enkel type fossiele brandstof, maar converteren in plaats daarvan 85—90% van de gebruikte energie in hoogfrequentgolven, zodat er zeer weinig hitte wordt verspild.

“Bij het bouwen van onze machines proberen we recyclebare producten en een minimum aantal componenten te gebruiken,” zegt Alessandro. “Nu kunnen we met trots zeggen dat de meeste componenten niet vervangen hoeven te worden gedurende de levensduur van de machine. We hebben klanten die onze machines al meer dan 23 jaar gebruiken zonder ze te stoppen."

Diepgewortelde ontwikkeling

Hoewel de hoogfrequent-technologie bij toeval werd ontdekt, is het succes van RF Systems alles behalve toeval. Dankzij hun passie en diepgewortelde kennis van het verleden zijn ze in staat geweest nieuwe wegen voor de toekomst te bouwen. Het is Habasit een genoegen hen te vergezellen op die reis. (ST)

www.rfsystems.it
Sonja StrimitzerMarketing

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit